Díjátadó ünnepség

Élni az életet 3. -2013.

2013-11-30

2013-ban már harmadik alkalommal adtuk át az "Élni az életet" pályázati kiírás ösztöndíját. Felhívásunkra 11-en pályáztak, közülük négyet kértünk fel arra, hogy mutassák be munkájukat az ünnepségen.

Élni az életet 3.

A holokauszt oktatás komplexitására helyeztük a hangsúlyt, így egy egyetemi adjunktust, egy festőművészt, egy diákegyesületet és egy középiskolai tanárt választottunk ki a pályázók közül. De kaptunk értékes munkákat alapítványtól, már nyugdíjba vonult orvostól, művészetterapeutától, néprajzkutatótól, nyugdíjas tanítótól is.
Külön örömmel vettük, hogy korábbi pályázóink közül is voltak, akik újra pályáztak, és az ünnepségen megjelent érdeklődők közt is voltak tavalyi, tavalyelőtti pályázók.

Élni az életet 3.

Ezúton is köszönjük Prof. Dr. Szita Szabolcsnak, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény ügyvezető igazgatójának, hogy idén is biztosította a helyszínt, és személyes támogatásának jeléül elvállalta az ünnepség megnyitását. Beszédében az aggasztó aktualitások mellett a pozitívumokat és a holokauszt oktatás fontosságát hangsúlyozta.

Élni az életet 3.

Ezt követően Gábor Zitára emlékezett Szendrei Judit tűzzománcművész, aki amellett, hogy alapítványunk önzetlen támogatójaként minden évben elkészíti a díjazott számára az egyedi tűzzománc plakettet, Zita általános iskolai osztályfőnöke volt, saját lányaként szerette őt.

Élni az életet 3.

Majd Dr. Fodor András, a Gábor Zita Alapítvány kuratóriumának elnöke felkérte a pályázókat, hogy mutassák be munkájukat.

Elsőként Dr. Dezső Renáta Anna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa mutatta be „Tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen.” című pályázatát. A pályázata mögött hatalmas, többéves kutatómunka áll, aminek az eredményét sikeresen alkalmazta arra, hogy tartalmasan kitöltsön vele egy egész Holokauszt-emléknapot. Személyes tapasztalatból is tudjuk, hogy ez egy rendkívül nehéz feladat.

Élni az életet 3.

A tavaly harmadik helyezett váci festőművész, Zalubel István „Emlékezni és emlékeztetni” címmel mutatta be nyolc festményét. Festményei tökélesetesen példázzák azt, hogy milyen sokféleképpen lehet megközelíteni a Holokauszt-oktatás témáját. Művei kiviszik ezt a témát az iskolapadokból, és egy sokkal tágabb kontextusban helyezik el, ugyanakkor - mintegy visszacsatolásként - igen hasznos eszközül szolgálnak a Holokausztot oktató pedagógusok kezében.
Élni az életet 3.

A részt vevők a szünetet is felhasználták arra, hogy az együttműködés lehetőségeiről beszélgessenek, névjegykártyák cseréltek gazdát.

Élni az életet 3.

Élni az életet 3.

Élni az életet 3.

A programot Földvári Katalin és Eggendorfer Noémi folytatták, akik a Kiáltójel diákegyesület munkájáról beszéltek. Színvonalas és nagyszámú, Holokauszttal foglalkozó rendezvényeik szervezésében rendkívül nagy szerep jut a "célközönségnek", a diákoknak. Ennek hatása biztosan nem marad el. Mindezt jól példázza az is, hogy a pályázatért járó emléklapot is egy diák vette át az egyesület nevében.

Élni az életet 3.

Végül, de nem utolsó sorban Tóthné Ujteleki Ilona, nyíregyházi tanárnő prezentálta azt az igen komplex módszert, melyet saját gyakorlati tapasztalatai alapján évek alatt azért dolgozott ki, hogy diákjait a holokauszt oktatásán keresztül toleránsabbá, elfogadóbbá tegye. Pályázatából látszik, hogy ez a szerves fejlődés folyamatos, a jövőben is folytatódni fog.

Élni az életet 3.

Még az eredményhirdetés előtt Gábor Veronika, az alapítvány „motorja” ígéretet tett arra, hogy az Élni az életet pályázatnak lesz folytatása, január elején kiírásra kerül a következő felhívás.

A piros szalaggal átkötött Emléklapokat idén átvehették:
László Boldizsárné – Nagyapám Krámer Ármin emlékére
Szabó Tünde Judit - Megoldások keresése a holokauszt mentális hatásaival élők kezelésben. Hogyan tudunk segíteni a túlélők és a leszármazottak életminőségén?
Brauer Ildikó - Katarzis-élményre épülő művészet-pszichoterápia
Dr. Szalóczy Péter – Déneske
Molnár Ferenc - Zsidók Magyarországon - kirekesztésük történelmi, társadalmi, kulturális hátterének megvilágítása, ennek oktatása a középiskolában
Tevan Alapítvány - Embernek maradni mindenáron
Benkő Tímea

A pályázatukat bemutatók bekeretezett Emléklapot vehettek át.

Élni az életet 3.
Élni az életet 3.
Élni az életet 3.

A Kuratórium a Szakértő Testület véleményét figyelembe véve idén Zalubel István festőművésznek adta át a 100.000.-os ösztöndíjat és a tűzzománc plakettet.

Élni az életet 3.

Minden eddigi és leendő Pályázónknak sok sikert és erőt kívánunk munkájához!

A Gábor Zita Alapítvány külön köszönetet mond a HDKE-nek, akik támogatásukkal lehetővé tették, hogy a témához leginkább méltó helyen tartsuk meg az ünnepséget!

Köszönjük Pécsi Tibornak a folyamatos segítséget és mindenre kiterjedő támogatást!

Prof Dr. Szita Szabolcsnak pedig köszönjük a nem csak a HDKE nevében nyújtott segítségét, hanem a személyes támogatását is, és a Zita iránt érzett szakmai és emberi szeretetet, mellyel körülveszi Alapítványunkat.

A Szakmai munkájáért idén az Alapítvány külön köszönetet mond Szepesi Jolánnak és Chava Baruchnak, akik eseti tagként segítették az Szakértő Testület munkáját.

Dabóczy Krisztinának, Jordanidisz Theodórának, Dr. Fodor Jánosnak, Kárpáti Jánosnak és Gábor Dánielnek köszönjük a fotókat, melyekkel a beszámolót illusztráltuk.

Gábor Zita Alapítvány.